1. Головна
  2. Новини
  3. Мундирні ґудзики кінця ХІХ ст. поповнили колекцію Ковельського історичного музею

Мундирні ґудзики кінця ХІХ ст. поповнили колекцію Ковельського історичного музею

Колекція Ковельського історичного музею поповнилась новими експонатами філобутоністичного типу. Серед отриманих предметів – мундирні ґудзики кінця ХІХ – початку ХХ століття. Про це повідомляє науковий співробітник Ковельського історичного музею Василина Столярчук.

Експонати різних часів та військових строїв були знайдені мешканцями Ковеля під час земляних робіт на території міста. Аби вони залишились нащадкам та поповнили історичну спадщину Ковеля, їх передали у музей. Фахівці попрацювали з експонатами, вивчили написи на ґудзиках та з'ясували історію деяких з них. Загалом у колекції музею їх понад 50.

Мундирний ґудзик чиновника Головного Управління пошти і телеграфа Міністерства Внутрішніх справ Російської імперії. Ґудзик круглий, випуклої форми з овальним вушком для кріплення. На лицевій стороні – рельєфне зображення двох перехрещених блискавок на фоні поштових сигнальних ріжків. Зображення на ґудзику поєднує символ Поштового (сигнальні ріжки) та Телеграфного відомств (блискавки - символ електричної напруги та двостороннього зв'язку телеграфістів), оскільки у 1884 році відбулось злиття цих двох відомств. Ґудзики даного типу виготовлялись з 1885р. по 1917р. На звороті ґудзика розміщене вушко для кріплення та рельєфний текст, що вказує на місце виготовлення фурнітури: «Buch», «БУХЬ», «2 сорть», «S. PЕТERSBURG». Очевидно, ґудзик виготовлений на одній із найвідоміших фабрик Російської імперії, яка була заснована у 1816 році Іоганом Траншелем та Бургардом Бухом.

Металевий ґудзик військової форми прусської армії часів Першої світової війни. На лицевій стороні фурнітури – рельєфне зображення королівської корони. По краю ґудзика - бортик. На звороті – рельєфне зображення королівської корони, в центрі якої розміщене овальне вушко для кріплення ґудзика. Під короною знаходиться рельєфне клеймо фабрики, що виробляла швейну фурнітуру (H &S).

Металевий мундирний ґудзик чиновника Волинської губернії (пізній варіант). Ґудзик випуклої форми з овальним вушком для кріплення. На лицевій стороні по краю бортик. В центрі – рельєфне зображення герба Волині (хрест на щиті), над яким царська корона; навколо герба – дубові гілки, що є символом сили. Під гербом на фоні гілок знаходиться стрічка з написом «ВОЛЫНСКОЙ». На звороті можна розгледіти рельєфне маркування клейма виробника, а також напис російською мовою в дореволюційній орфографії «ВЫСШІЙ СОРТЬ Ф.ЛИНДЕНЬ». Фірма Ф. Ліндена була заснована в Німеччині у 1822 році в Люденшайді та до 1917 року була постачальником фурнітури пов‘язаної з предметами уніформи на російський ринок.

Отже, ґудзик, як елемент мундирного одягу або форми, містить лаконічну, чітку та деталізовану інформацію про належність його носія до певного відомства або підрозділу. Мундирна фурнітура чітко регламентувалась: часто на рівні імператора вирішувалось введення або виведення певного виду ґудзиків.

Різноманітність зображень на ґудзиках визначалась різноманітністю державних чи приватних служб, їх створенням, діяльністю і ліквідацією. Таким чином, мундирні ґудзики можна розглядати як історичне джерело.

#Музей #ІсторіяКовеля

Коментарі

Читайте також