1. Головна
  2. Новини
  3. Одиноким пенсіонерам, старшим за 80 років, щомісяця виплачуватимуть допомогу на догляд

Одиноким пенсіонерам, старшим за 80 років, щомісяця виплачуватимуть допомогу на догляд

Одиноким пенсіонерам, яким виповнилося 80 та більше років, виплачується щомісячна соціальна допомога на догляд. Про це повідомила Софія Сагаль, начальник управління соціального захисту населення,- пише офіційний сайт Ковельської міської ради.

Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 633 «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд», якою визначено порядок виплати щомісячної державної соціальної допомоги на догляд одиноким пенсіонерам, яким виповнилося 80 та більше років, та які потребують постійного стороннього догляду, у розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1712 грн * 40% = 685грн).

Допомога призначатиметься та виплачуватиметься з 1 січня 2020 року, незалежно від дати подання заяви.

Для призначення соціальної допомоги на догляд за одинокими особами, яким виповнилося 80 та більше років, подаються такі документи:

- заява за формою, встановленою Мінсоцполітики,
- декларація про доходи та майновий стан осіб для призначення соціальної допомоги, яка складена за формою, встановленою Мінсоцполітики,
- висновок лікарської-консультативної комісії.

Інформація про склад сім’ї зазначається в декларації про доходи та майновий стан особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги.

Органи соціального захисту населення самостійно додають довідку до заяви про вид пенсії (згідно з електронною базою даних про одержувачів пенсії).

Допомога на догляд не призначається особам з інвалідністю, яким відшкодовуються витрати на догляд відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а також іншим особам за здійснення такого догляду, яким виплачується компенсація.

Одночасно інформуємо, що відповідно до статті 1 Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, одинока особа — це особа, яка не має працездатних родичів, зобов'язаних за законом її утримувати.

Згідно статті 51 Конституції України, повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

Відповідно до статті 202-203 Сімейного Кодексу, повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Дочка, син крім сплати аліментів зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.


#СоціальнийЗахист

Коментарі

Читайте також

У Ковелі провели інформаційні заходи до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми

У Ковелі провели інформаційні заходи до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми
Жителі міста мали змогу почути достовірну інформацію про ризики нелегальної роботи за кордоном, як не потрапити у пастку та не стати жертвою трудової експлуатації, як належним чином захистити свої права та куди звертатися за допомогою.