1. Головна
  2. Новини
  3. 500 років тому Ковель отримав статус міста

500 років тому Ковель отримав статус міста

24 грудня 1518 року Ковелю було надане Магдебурзьке право. Саме тоді польський король Сигізмунд І своєю грамотою дозволив князю Василю Сангушку утворити з села Ковле місто з наданням йому Магдебургзького права (права самоуправління - магдебургії). Він також дозволив влаштовувати ярмарки двічі на рік - на свято Воздвиження Хреста Господнього та на четвертий день Різдва Христового.


Неаполітанська принцеса Бона Сфорца д’Арагон була другою дружиною польського короля Сигізмунда I. Король подарував дружині багато земель, зокрема й Ковельські помістя. Період, коли ковельські землі належали королеві Боні, був періодом їх інтенсивного економічного розвитку: заміна натуральної ренти грошовими податками, піднесення торгівлі і ремісництва, розбудова міста, прирівнення міських євреїв з рештою міщан у правах, відміна грошових зборів з єврейських поселень.


Магдебурзьке право, що виникло у 13-му столітті в німецькому місті Магдебурзі, історики називаються юридичним проривом міських громад проти великих землевласників. Прийнявши його, міста звільнялися від управління феодалів, створюючи органи місцевого самоуправління, що регулювали питання торгівлі, судочинства, визначали покарання за різні види злочинів тощо.


Магдебурзьке право сприяло й економічному розвитку Ковеля. Із зміною королів Речі Посполитої ковельські старости, а також міщани домагалися підтвердження старих привілеїв для міста та надання нових. Один із привілеїв, виданий королевою Боною, давав дозвіл на торгівлю медом, воском, хмелем та худобою. Десятину від виручених грошей мало отримати місцеве самоврядування.


Польський король Сигізмунд ІІІ у своїй грамоті від 1611 року повторно надав Ковелю Магдебурзьке право, яке мало використовуватися без обмежень. Необхідність продублювати першу грамоту виникла через пожежу, під час якої згоріли попередні документи, що порушило діяльність управи міста.


Магдебурзьке право є однією з ознак приналежності до європейського світу, адже виникло і розвинулося воно саме у Європі, а закладені ним традиції місцевого самоврядування продовжують розвиватися й сьогодні. Магдебурзьке право мало важливе значення для українських міст і розвитку місцевого самоврядування, вносячи важливі риси західноєвропейського устрою. Було запроваджено виборні міські представницькі органи влади.
Тож саме сьогодні, 24 грудня 2018 року, Ковель відзначає 500-річчя з часу отримання Магдебурзького права.



#ІсторіяКовеля #МагдебурзькеПраво

Коментарі

Читайте також

Ковель відзначає 500-річчя надання Магдебурзького права. «Легенда про Ковель» - на сцені «Просвіти»

Ковель відзначає 500-річчя надання Магдебурзького права. «Легенда про Ковель» - на сцені «Просвіти»
2018 рік є особливим для нашої громади. 24 грудня 1518 року своєю грамотою польський король Сигізмунд І дозволив утворити з села Ковле місто. Його мешканці отримали чимало прав та привілеїв.