1. Головна
  2. Новини
  3. У Ковелі молоду маму з десятимісячною дитиною у візочку не пустили в магазин дитячих товарів

У Ковелі молоду маму з десятимісячною дитиною у візочку не пустили в магазин дитячих товарів

Як повідомила фахівець із захисту прав споживачів відділу економічного розвитку та торгівлі Лілія Барна, до міського голови Олега Кіндера звернулася жінка зі скаргою на один із спеціалізованих дитячих магазинів, з якого її вигнали з десятимісячною дитиною у візочку. Свій вчинок пояснили забороною входити у магазин з дитячими візками, яку встановила власниця торгового закладу. Про власні "правила" закладу торгівлі свідчив напис на вхідних дверях.
Фото ілюстративне

Як стверджує заявниця, площа магазину є достатньою, аби вільно пересуватися з дитячим візочком. І у момент візиту в магазині перебував лише один покупець, тож жінка впевнена, що жодних перешкод нікому на створювала.

Вийшовши з магазину, молода мама звернулася до патрульних, які знаходилися поряд. Поліцейські однозначно запевнили, що продавець магазину порушила низку прав громадян і подібні заборони є незаконними. Також вони порадили звернутися із заявою у відповідні органи.

Окрім звернення до міської влади, жінка спрямувала лист Уповноваженому Президента України з прав дитини.

Фахівці відділу економічного розвитку та торгівлі міськвиконкому роз'яснили підприємцю та працівникам магазину дитячих товарів норми законодавства та склали протокол для притягнення винних до адміністративної відповідальності (штрафу).

Нашому виданню заступник начальника відділу повідомила, які права мають покупці та куди звертатися у разі їх порушення.

Що робити, якщо не пускають до магазину з дитячими візками?

Якщо обмежується право вільного пересування, то порушується відразу кілька статей Конституції України, адже дитина у дитячому візочку також зазнає незаконних обмежень. Так, згідно із ст. 3 КУ людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Крім того, ст. 24 КУ передбачає, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Стаття ж 33 кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантує свободу пересування.

Відповідно до п. 2 ст. 5 Сімейного кодексу України «Держава створює людині умови для материнства та батьківства, забезпечує охорону прав матері та батька, матеріально і морально заохочує і підтримує материнство та батьківство». А згідно із положеннями ст. 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод забороняється дискримінація за будь-якою ознакою – статі, раси, кольору шкіри, мови, релігії, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження, належності до національних меншин, майнового стану, народження, або за іншою ознакою.

Згідно із ст. 55 Конституції України ви можете звернутись за захистом своїх прав до суду або Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Власники магазинів не мають права встановлювати обмеження на вхід для людей з дитячими візками. У зимовий час власники та працівники магазинів настільки турбуються про чистоту своїх приміщень, що вивішують на дверях таблички з забороною заходити з дитячими візками. Однак, тим самим вони не тільки змушують батьків залишати дітей у небезпеці, а й порушують низку їхніх прав.

Наприклад, право на вільне здійснення покупок за ознакою статі (більшість покупців з візками є жінками) та обмежують права та свободи матері. Ці права регулюються ст. 14 Конвенції про захист прав людини та основних свобод. Також порушуються права на задоволення потреб у сфері торговельного обслуговування і застосовується пряме обмеження до батьків, які змушені відвідувати супермаркет з дитиною в дитячим візком. Ці права регулюються ст. 4, 17 Закону України «Про захист прав споживачів».

Коли адміністрація магазину вивішує такий знак, вона фактично спонукає дорослих залишати немовлят в небезпеці на самоті або з сторонньою особою! А також позбавляє батьків права на покупку.

Всім, хто побачив на дверях магазину знак, що забороняє вхід з дитячими візками, треба діяти наступним чином:

- звернутися письмово до адміністрації магазину з вимогою скасувати заборону;
- звернутися до органів самоврядування з проханням вжити заходів щодо власників магазину і прибрати заборону;
- звернутися до управління Держпродспоживслужби з проханням перевірити дотримання власниками та адміністрацією магазину вимог законодавства, які стосуються захисту прав споживачів і правил торгівлі та надання послуг.


#ЗахистПравСпоживача #Підприємці

Коментарі

  • Іринка
    Це в Аладіні на першому поверсі, свинота
    Відповісти

Читайте також

У Ковелі покупець хотів повернути в магазин телефон, який вийшов з ладу за тиждень після покупки. Чи мав він на це право?

У Ковелі покупець хотів повернути в магазин телефон, який вийшов з ладу за тиждень після покупки. Чи мав він на це право?
Як часто ковельчани звертаються за захистом прав споживачів? Чи мав право покупець повернути товар, яким він користувався, якщо 14 днів ще не минуло? Пояснює заступник начальника відділу економічного розвитку та торгівлі Лілія Барна.